Innentől erre számítsunk? A gyár elbocsátja azon dolgozóit, akik nemrég még a külföldi vendégmunkásokat tanították be

Megosztás

Ugyanez a forgatókönyv nagyon könnyedén lejátszódhat az Alsózsolcára tervezett akkumulátor-feldolgozóüzem esetében is. A multinacionális gyár ugyanis feltűnően csak magyar, többnyire régóta hűségesen ott dolgozó embereket rúg ki. A távol-keleti munkavállalók pedig fokozatosan átveszik a helyüket.

Rendkívül sok sebből vérzik ez a elbocsátási hullám, amit a Continental makói üzemében visznek éppen véghez. De ugyanilyen forgatókönyv simán lejátszódhat például Alsózsolcán, vagy más magyarországi akkugyárnál is a következő években. Ezzel kezdjük is érteni, miért mondta azt nagyjából másfél évvel ezelőtt Orbán Viktor, hogy hamarosan a munkahelyek megtartása lesz a legfőbb cél hazánkban. A miniszterelnök valószínűleg tökéletesen tudta már előre, mi következik. Hát itt is volnánk.

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a német érdekeltségű Continental makói gyáregységéből, az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó, nagyjából 1800 főt foglalkoztató ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től, írja a Népszava. A lapnak nyilatkozó szakszervezeti vezető, Hajdú Roland azt mondta: a gyárvezetés nem tájékoztatta őket sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről, csak „a gyári faliújságokra kitett tájékoztatóból értesülhettek a dolgozók, hogy elbocsátások lesznek”.

A dolgozók a sajtóból tudták meg, hogy a gyár állítólag a termékek iránti várható keresletcsökkenés miatt döntött a leépítésről. „Nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják, hogy ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, és legtöbb esetben húsz évet is meghaladó munkaviszonnyal rendelkezőknek intenek búcsút”, írja a lap. A gyárban elterjedt a híre, hogy külföldi vendégmunkásokra cserélnék le a dolgozókat – most közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban, korábban szerbiai és ukrajnai munkások is voltak –, míg a szakszervezeti vezető azt mondta: a helyi gyárvezetésnek az a célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza az alkalmazottakat. (Aki nem hajlandó kevés pénzért dolgozni, az veheti is a kalapját.)

Remek kilátások a magyar munkavállalók számára a Fidesz negyedik kétharmadának derekánál. De nyilván véletlen.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek